Limbrant ontstond uit een kleine kern van muzikanten en kreeg vaste vorm vanaf 2003. Momenteel bestaat het ensemble uit zes leden. De traditionele instrumentale Vlaamse – en bij uitbreiding Belgische – volksmuziek is de belangrijkste specialiteit van de groep, een keuze die tot ver buiten de grenzen naar waarde wordt geschat.

Hiermee onderscheidt Limbrant zich van de meeste folkgroepen die de pan-Europese toer opgaan en allerlei stijlen vermengen. Het ensemble heeft al heel wat concerten en folkbals in Vlaanderen en Wallonië achter de rug en was al meermaals te gast op buitenlandse festivals: Saint-Chartier (Frankrijk), Minsk en Vitebsk (Belarus), Saltoluokta (Lapland-Zweden), Domažlice en Strakonice (Tsjechië), het Zampogna festival in Scapoli (Italië), het Balkan Youth Festival in Gabrovo (Bulgarije).

Limbrant maakte al twee concertreizen in Armenië en in de Russische deelrepublieken Tsjoevasjië en Mari-El. Het ensemble concerteerde voor de Nederlandse radio VPRO, voor radio France in Parijs en in het Thalia theatre van New York voor het World Music Institute. Een subliem moment was het concert in 2009 in de Mozartzaal van Wenen, op uitnodiging van het Wiener Konzerthausgesellschaft. Een ander onvolprezen evenement was het concert in het stadstheater van Binche in december 2013, ter gelegenheid van het jubileum van de Société Royale Les Indépendants, samen met de tamboureurs van deze vereniging (door Unesco erkend als werelderfgoed) en het blaasorkest Á Râse dè Têre.

Het programma van Limbrant is representatief voor de traditionele Vlaamse en Belgische volksmuziek en omvat contradansen die in ons land het licht zagen in de tweede helft van de 18de eeuw. Daarnaast zijn er danstypes zoals wals, polka, mazurka, varsovienne, kadril en schottisch. Die ontstonden op verschillende plaatsen in Europa, maar ondergingen in onze gewesten in de loop van de 19de en het begin van de 20ste eeuw een ware metamorfose, onder invloed van oudere regionale dansvormen.

Kenmerkend voor dit repertoire is de structuur met een geijkte opeenvolging van thema’s en modulaties en een immer aanwezige dynamiek. Tenslotte zijn er nog de typische verenigingsdansen met hun eeuwenoude melodieën. Een groot deel van het repertoire werd genoteerd door Hubert Boone, stichter van het gezelschap. Al jaren zoekt hij op het terrein naar voorbeelden uit ons muzikaal erfgoed.

Van Limbrant verschenen bij uitgeverij PMP volgende cd’s: Limbrant (Etna, nr. 5411499 72022) en ALEZI (Etna, nr. 5411499 72052). Een derde cd, Danskens-Arguèdènes, werd gerealiseerd in samenwerking met het Waalse koperblaasensemble Á Râse dè Têre, en omvat dansmelodieën uit de Brabantse en Henegouwse traditie. In het najaar van 2013 verscheen bij PMP de dubbel-cd Brabantse danstradities (Etna, nr. 5411499 72082), als aanvulling op een gelijknamig boek met danstechnische informatie.